sluiten

pencak silat nieuws

  • Pencak Silat Seminar april 2013 - 17/04

    Het door Lu Gia Jen en de Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten (NFK) georganiseerde Bukti Negara Seminar was een groot succes ! Ongeveer 70 deelnemers en een groot aantal bezoekers vulden op zaterdagavond...

Meer

evenementen

Lu Gia Jen logo
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Wat is Pencak Silat ?

Pencak Silat is een gevecht-/zelfverdedigingskunst afkomstig uit Zuidoost Azië. De naam Pencak Silat wordt gebruikt in Indonesië. In Maleisië spreekt men over Bersilat en in de Filippijnen over Kali Silat.
Pencak (spreek uit: pentjak) betekent letterlijk: (gespecialiseerde) beweging(en).
Silat (afkomstig van kilat) staat in dit verband voor: bliksemsnel uitgevoerd.
Bersilat betekent: 'bezig zijn met silat', dus het beoefenen van Pencak Silat.

Een overzicht van de Pencak Silat beoefening in Europa en de rest van de wereld is te vinden op www.pencak-silat.startkabel.nl

Evenals bij Karate, Taekwondo, Thai-of kickboksen en Kung Fu wordt bij Pencak Silat gebruik gemaakt van stoten, trappen en weringen. Stoten, trappen en weringen worden echter veelvuldig gecombineerd met worpen, veegtechnieken en klem-/of breektechnieken zoals je die ook tegenkomt in Judo, Jiu jitsu en Aikido. Dat maakt Pencak Silat tot een veelzijdige gevechtskunst.

Pukulan Betawi: de Indo-stijl

Bij Lu Gia Jen/Bersilat wordt de Pukulan Betawi stijl beoefend. Pukulan (spreek uit: poekoelan) Betawi is een zelfverdedigingstijl die terug te voeren is op de manier van vechten van voor de 2e wereldoorlog in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Jakarta heette in die tijd - onder Nederlands bewind - Batavia (Betawi). Vrij vertaald betekent Pukulan Betawi: ‘slaan op de manier van Batavia'.

Deze stijl kunnen we aanmerken als een methode van zelfverdediging die een aantal Indische Nederlanders (Indo's) introduceerde bij hun komst naar Nederland in de jaren ‘50 van de 20e eeuw. Andere bekende pukulanstijlen uit die tijd zijn bijvoorbeeld Poekoelan Kemajoran, Pukulan Surabaja en Pukulan Pecutan.


In de Pukulan Betawi stijl vinden we voornamelijk invloeden terug van de West-Javaanse Pencak Silat stijlen Cimande, Cikalong, Cinkrik, Serak en Mustika Kwitang. Ook zijn de technieken vaak een mengeling van Pencak Silat en de Chinese stijlen Kuntao en Pakua.

De training

De training van Lu Gia Jen/Bersilat omvat effectieve all round zelfverdediging (Bela Diri) en wedstrijdsparren (Tanding).

Bela Diri

Pukulan Betawi is een no-nonsense- systeem gespecialiseerd in het gevecht op de korte afstand. Bela diri staat voor zelfverdediging waarbij eenvoud en effectiviteit voorop staan . Het systeem kent een grote variatie aan enkele en dubbele stoot- of slagtechnieken, waar mogelijk gecombineerd met (lage) traptechnieken en worpen. Deze technieken zijn gericht op het snel en doeltreffend uitschakelen van een aanvaller. Het beoefenen van de Bela Diri heeft eveneens een positief effect op coördinatie, evenwicht, snelheid en concentratie.

Tanding

Bij de tanding (sparren) worden dezelfde technieken gebruikt als bij de Bela Diri, echter aangepast aan de regels die voor officiële Pencak Silat wedstrijden gelden. Tanding staat garant voor een intensieve en explosieve manier van trainen, waarbij naast zelfverdediging de nadruk wordt gelegd op conditie, uithoudingsvermogen en spierversteviging. Vooral elementen als reactievermogen, timing, snelheid en stressbestendigheid kunnen hiermee aanzienlijk worden vergroot. Voor het opdoen van de nodige sparervaring neemt Lu Gia Jen/Bersilat regelmatig deel aan onderlinge wedstrijden met andere Pencak Silat verenigingen

De trainersGuru Besar, Henk Bijl traint vanaf 1974 Pencak Silat. Hij geeft sinds 1983 les in de Pukulan Betawi stijl en is rijksgediplomeerd Leraar Martial Arts. Verder was hij in de periode 1958 - 1978 actief met judo, jiu jitsu en karate. Ook heeft hij enige jaren ervaring met Shaolin Kempo, Tai Chi Chuan en Kobujitsu. Hij was van 1994 tot 1998 vice-voorzitter van de Nederlandse Pencak Silat Bond (NPSB).
Guru Kepala, Romeo Badloe traint Pukulan Betawi vanaf 1983 en geeft sinds 1992 les bij Bersilat. Daarvoor beoefende hij zes jaar Wado Karate en een jaar Jiu Jitsu. Hij is rijksgediplomeerd Leraar Martial Arts.
Guru Pelatih, Henry Bijl traint Pukulan Betawi vanaf 1985 en geeft sinds 1992 les bij Bersilat.
Pelatih Madya, Mathieu Pijpers traint Pukulan Betawi vanaf 1995. Daarnaast beoefent hij sinds 1998 actief Jiu Jitsu (zwarte band, 1e dan) en heeft hij 15 jaar Judo-ervaring (zwarte band, 1e dan). Hij geeft sinds 2009 les bij Bersilat.
Pelatih Madya, Jorg Aartsen traint Pukulan Betawi vanaf 1999. Hij geeft vanaf 2011 les bij Bersilat.